ZGODOVINA KK BREŽICE

Kegljaški šport – Kegljanje v občini Brežice ima staro tradicijo. Po podatkih, ki jih navaja strokovna literatura SRS, je naša občina med prvimi v Sloveniji, ki je začela kegljanje uvrščati v tekmovalni šport in to že pred 2. svetovno vojno.

 

24. marca 1955. leta je bil ustanovljen Kegljaški klub Razlag, ki je štel 34 članov. Klub je deloval v Brezini na enosteznem kegljišču v Gostilni pri Florijaniču.

Z dograditvijo enosteznega kegljišča v bivšem domu JLA je bil v istem obdobju formiran oziroma ustanovljen Kegljaški klub Garnizona, oziroma Doma JLA. Tako sta že leta 1955 obstajala dva kegljaška kluba v Brežicah.

 

Kegljaški klub Razlag je tedaj deloval v kegljaški podzvezi Zasavje s sedežem Trbovljah. Kegljaški klub JLA ni bil registriran in ni nastopal v tekmovanjih podzveze. So pa člani le tega bili registrirani za KK Razlag.

 

Na skupnem sestanku članov obeh klubov je bilo sklenjeno, da se iz obeh klubov ustanovi en klub pod imenom KK Razlag. 1958. leta je tako ustanovljen en kegljaški klub s številom, točno, 150 članov. Nekaj let pozneje se je klub preimenoval oziroma pristopil k TVD Partizan-u Brežice.

 

Leta 1977 je klub KK Partizan Brežice imel 32 članov in 13 članic. Članstvo se je letno oziroma mesečno spreminjalo. Klub je dolga leta kegljal na kegljišču v Termah Čatež, po zaprtju le tega, pa na kegljišču v Hotelu Sremič Krško.

 

Istega leta se je klub preimenoval v Kegljaški klub Brežice. Pod tem imenom je nastopal v državni ligi, vse do leta 2003. Krško kegljišče tistega leta ni pridobilo licence za državna tekmovanja in zato smo bili primorani sezono igrati na Kegljišču v Hrastniku. Po končani sezoni je klub izpadel iz državne lige in prenehal z delovanjem, predvsem zaradi dejstva, da v bližini ni bilo kegljišča za treninge in tekme. 

 

S pridobitvijo kegljišča leta 2012 v Športni dvorani Brežice, se klub ponovno reaktivira in začne s treningi in tekmami za preboj v državno ligo. Na prvem treningu se je zbralo 8 »bivših« članov KK Brežice. V letu 2014 se je formirala ženska ekipa, ki nastopa v 2. SKL Vzhod.

 

Danes klub šteje 39 članov (člani, članice, mladina, kadeti).

 

Po reaktivaciji kluba so sledile tekme in nabiranje izkušenj kegljaške kilometrine. Kljub zmagovitim igram v OTS ligi nam prvi dve leti ni uspelo premagati ekipe Dormea iz Zagorja, ki je leta 2011 izpadla iz 3. slo lige in tako poskušala skozi kvalifikacije preboj nazaj med slovensko elito. Lahko rečemo, da nam je v letu 2014 uspel veliki met, saj smo premagali ekipo Dormea in prvič odšli na kvalifikacije za popolnitev 3. slo lige Vzhod. Žal smo kvalifikacije končali na 2. mestu, zaostanek velikih 225 kegljev za ekipo Radlje ob Dravi, ki je letos zmagovalna ekipa 2. slo lige in si je v sezoni 2016/17 zagotovila nastop v 1B slo ligi. Sledilo je leto 2015, zmaga na notranjih kvalifikacijah in kvalifikacije za 3. slo ligo. Žal zopet 2. mesto in zaostanek 14 kegljev za ekipo Črne na Kroškem. Tudi ta izid kegljačev ni zlomil in edino vodilo je bilo naslednje leto.  Leto 2016. Zmaga na kvalifikacijah znotraj OTS in nastop na kvalifikacijah za 3. SKL, kjer smo zopet pristali na, nehvaležnem, 2. mestu z zaostankom 50 kegljev za ekipo Lokomotive iz Maribora.

 

Toda Brežičani se nismo predali in prišlo je leto 2017. Notranje kvalifikacije, kjer smo v boju za kvalifikacije popolnitve 3. slo lige igrale z 3 ekipe. Tekme so potekale 3 dni zapored. Na domačem kegljišču v Brežicah smo si priigrali prednost 105 kegljev pred Rudarjem 2 iz Trbovelj in 159 kegljev pred Dormeom iz Zagorja. Drugi dan je domača ekipa Rudarja zmanjšala zaostanek za 23 kegljev, kar je pomenilo še zmeraj velikih 82 kegljev prednosti za nas, pred ekipo Dormea pa smo še povečali razliko za 105 kegljev, skupaj na nedosegljivih 264 kegljev. Tretji dan smo igrali tekmo pri domačinu Dormeo, kjer pa smo Brežičani začeli "mleti" ekipe in pokazali, da smo se pravilno pripravljali z dobrimi treningi. Tako smo razliko do Rudarja povečali za 158 kegljev, kar je na koncu pomenilo 240 kegljev prednosti, ekipa Dormea pa je, kljub zavedanju, da ne morejo poseči po vrhu, v igro poslala odlične mlade igralce in tako pokazala, da se jim za prihodnost ni bati. Zadnji dan tekmovanja so za nami zaostali 96 kegljev,  skupno 360 kegljev. KK Brežice si je z dobro in zbrano igro priboril novo vstopnico za kvalifikacije za popolnitev 3. slo lige Vzhod.

Vrstni red kvalifikacij OTS:

1. KK Brežice - 9780

2. KK Rudar Trbovlje 2 - 9540

3. KK Dormeo Zagorje - 9420

 

S 13. in 14. majem 2017 se začenja nova zgodovina kluba. Omenjena dneva smo se znova  udeležili kvalifikacij za popolnitev 3. slo lige in prepričljivo zmagali s kar 154 kegljev naskoka pred ekipo Nafte iz Lendave in 276 kegljev pred Krilatim kolom iz Maribora.

Rezultati kvalifikacij za popolnitev 3. slovenske kegljaške lige:

1. KK Brežice - 6497

2. KK Nafta - 6343

3. KK Krilato kolo - 6221

V septembru 2017 nestrpno pričakujemo začetek nove sezone, kjer bomo naskakovali na vrh lestvice.

NAPOVEDUJEMO:

2. SLO VZHOD

 

ŠPORTNA DVORANA BREŽICE